Hafiflik, dayanıklılık, iletkenlik, yansıtma ve kolay işlenebilirlik gibi yapısal özellikleri sayesinde gıdadan havacılığa, inşaattan yenilenebilir enerji sistemlerine kadar pek çok endüstride giderek daha fazla tercih edilen alüminyum, %100 geri dönüştürülebilir oluşuyla, sürdürülebilir kaynak kullanımını desteklemektedir.
Kaynakların hızla tükendiği günümüzde alüminyum, oksijen ve silisyumdan sonra dünyada en yaygın bulunan üçüncü elementtir.
Yer kabuğunun yaklaşık %8’i, farklı minerallerle birlikte alüminyumdan oluştuğu için tedariki sınırsız kabul edilmektedir.
Potansiyel olarak %100 geri dönüştürülebilir bir metal olan alüminyumun geri dönüştürülmesinde, birincil metali üretmek için gereken enerjinin yalnızca %5’i gerekmektedir. Geri dönüşüm sırasında hiçbir özelliğini ve kalitesini kaybetmediği için defalarca kullanılabilmektedir.
Bugüne kadar üretilen alüminyumun yaklaşık %75’i hala kullanılmaktadır. Bugün kullanılan alüminyum ürünler, geri dönüşüm sayesinde sonsuz bir döngüye sahip olacaktır.
Alüminyum, hem sahip olduğu özellikler hem de birçok farklı alaşımı sayesinde çok sayıda sektör için esnek ve yaratıcı çözümler sunmaktadır.
Her geçen gün kullanım alanı genişleyen alüminyuma, yenilenebilir enerji teknolojilerinde de başvurulmaya başlanmıştır.
Alüminyumda delme, taşlama, frezeleme, kaynak ve kalıplama gibi pek çok işleme yöntemi, diğer malzemelere kıyasla daha verimli bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Bu özelliği sayesinde alüminyum, basit yapısal bir öge olarak kullanılabildiği gibi karmaşık ve dekoratif bir tasarımda da kullanılabilmektedir.
Çeliğin ancak 1/3 oranında özkütlesi olan alüminyumun özgül ağırlığı 2,7 g/cm3’tür. Bu sayede birçok endüstride alüminyum kullanımı, hafif olması, verimli enerji tüketimi ve taşıma kolaylığı sağlamasının yanı sıra üretim ve nakliye maliyetlerini de düşürmektedir.
Ağırlığı ile kıyaslandığında oldukça dayanıklı ve aynı zamanda güvenilir bir malzeme olan alüminyum; korozyona karşı dirençlidir. Böylece geri dönüştürülerek tekrar tekrar kullanılabilir. Uzun süreli depolama koşullarında dahi nem ve UV ışınları alüminyuma nüfuz etmez. Ses, rüzgar ve su geçirmez. -150 ile +150 °C sıcaklıklar arasında özellikleri sabit kalır. Paslanmaz. Alüminyum veya alüminyum talaşı kıvılcım çıkartmaz. Manyetik değildir. Bu yüzden elektrik korumalarında kullanılabilir.
Toksik özellikler taşımaması ve kokusuz olması nedeniyle mutfaklarda birçok üründe kullanılan ve gıda ambalajlarında tercih edilen alüminyum, hiçbir aşamada yiyeceklere bulaşmaz.
Mükemmel bir ısı ve elektrik iletkeni olan alüminyum, hem hafifliği hem de iletkenliği ile enerji nakil hatları için bakıra kıyasla daha verimli bir malzemedir. Ayrıca LED ışıklar, elektrikli ürünler ve bilgisayar anakartları gibi pek çok uygulamada soğutucu olarak kullanılabilmektedir.
Alüminyum, görünür ışığın yaklaşık %92’sini ve kızılötesi ışınların yaklaşık %98’ini yansıtmaktadır. Yani, bir anlamda reflektör görevi gören alüminyum, bu özelliklerinden dolayı kurtarma battaniyelerinden aydınlatma armatürlerine kadar pek çok alanda kullanılabilen en ideal malzemedir.